Onze visie op verantwoord en duurzaam reizen

De natuur en cultuur van een bestemming zijn niet gebaat bij massatoerisme. Vandaar dat Fair Mundo Travel zich bewust heeft gespecialiseerd in reizen op maat voor individuele reizigers. Bij voorkeur maken wij gebruik van kleinschalige accommodaties. Kleinschaligheid spreidt de belasting op natuur en cultuur. En ervaring heeft geleerd dat kleinschalig toerisme beter is te combineren met natuurbehoud en verbetering van de leefomstandigheden van de lokale bevolking.

Toerisme heeft positieve en negatieve effecten op milieu, natuur en lokale bevolking. Aan de ene kant worden lokale natuur en cultuur verstoord en wordt het milieu vervuild. Aan de andere kant zorgt toerisme voor inkomsten op de bestemming waardoor geïnvesteerd kan worden in educatie, gezondheidszorg, werkgelegenheid en natuurbehoud. Reizen van Fair Mundo Travel vergroten de positieve en verkleinen de negatieve gevolgen. Fair Mundo Travel pretendeert niet een oplossing te hebben voor alle problemen. Fair Mundo Travel biedt wel de mogelijkheid om te genieten van een heerlijke vakantie die het milieu en de natuur zo weinig mogelijk belast en die ten goede komt aan de lokale economie en bevolking. Fair Mundo Travel onderscheidt zich door verantwoorde en betrokken reizen. Twee uitgangspunten staan centraal:

 • duurzame economische ontwikkeling van de bestemming door empowerment van de lokale bevolking
 • beperken van de belasting van het milieu, de natuur en het cultureel erfgoed.
Schoolmeisjes met beschilderde gezichtenBuffel

Fair Tourism: wat kan ú betekenen?

Door met Fair Mundo Travel te reizen draagt u bij aan een betere leefomgeving van de lokale gemeenschap. Wij stellen onze reizen zo samen dat alle klanten hieraan bijdragen. Fair Mundo Travel selecteert haar partners mede op hun integriteit en betrokkenheid bij de natuur en de lokale bevolking. Daar waar mogelijk kiezen wij voor bedrijven die voldoen aan criteria voor verantwoorde, duurzame reizen. Eerlijk is eerlijk: dit lukt niet in álle situaties. Wel streven wij naar het maximaal haalbare. In de praktijk houdt dit in dat minimaal 80% van uw verblijf en activiteiten wordt uitgevoerd door bedrijven die wel aan die criteria voldoen. Door te reizen met Fair Mundo Travel wordt de lokale economie gestimuleerd, educatie, hygiëne en leefomstandigheden worden verbeterd en door het toerisme kan goed natuurbeheer worden gefinancieerd. Uw reis met Fair Mundo Travel helpt; u maakt dus echt verschil!

Hospice in SowetoIn sommige reizen kunt u zelf de positieve gevolgen van toerisme ervaren. Bijvoorbeeld als u een traditionele kookcursus volgt bij de Kamamma's, van gospel-muziek geniet tijdens een townshiptour of een jazz-workshop volgt. Ook is het mogelijk om tijdens uw reis een lokaal project te bezoeken. Bijvoorbeeld van een internationale organisatie zoals Paseo dat een Orange Tour aanbiedt in Limpopo. Er zijn ook nationale en lokale initiatieven, zoals een craft art centre, een klein ziekenhuis of een dansschool, die kunnen worden bezocht. Maar dergelijke activiteiten zijn geen voorwaarde om met uw reis een bijdrage te leveren aan de verbetering van lokale leefomstandigheden. Fair Mundo Travel staat voor fair trade en biedt haar leveranciers een eerlijke prijs voor de geleverde producten en diensten.

Duurzaam en verantwoord toerisme

Het doel van Fair Mundo Travel is het samenstellen en verkopen van verantwoorde en betrokken reizen, die onvergetelijke reiservaringen zijn voor klanten en die bijdragen aan een betere leefomgeving.

Fair Mundo Travel hanteert onderstaande criteria voor agenten, accommodatieverschaffers en recreatieaanbieders:
1. een kopie van het duurzaam toerisme beleid van de organisatie
2. de organisatie heeft waar mogelijk lokale medewerkers in dienst
3. de organisatie werkt waar mogelijk met lokale producenten en dienstverleners
4. de activiteiten van de organisatie ondersteunen de lokale economie en/of bevolking
5. de organisatie treft maatregelen om eventuele schade aan het milieu, wildlife en maritieme ecosystemen te beperken
6. de organisatie participeert in een of meerdere lokale sociale en/of natuur(behoud)projecten, die de lokale gemeenschap en/of omgeving ten goede komen
7. vanzelfsprekend eisen wij van onze lokale leveranciers dat ze geen kinderen onder de 15 jaar in dienst hebben.

 Onze voorkeur gaat uit naar kleinschalige accommodaties en projecten. Fair Mundo Travel werkt zoveel mogelijk samen met erkende organisaties op het gebied van fair trade en duurzaamheid. Zo heeft Zuid Afrika sinds enkele jaren het keurmerk Fair Trade in Tourism South Africa. FTTSA moedigt het eerlijk en duurzaam ondernemen in de toeristische  branche in Zuid Afrika aan. Het keurmerk wordt aan toeristische bedrijven verleend die voldoen aan strenge richtlijnen ten aanzien van eerlijke lonen en prijzen, eerlijke inkoop, natuurbehoud en milieubeleid.

Onze criteria voor toeleveranciers bewaken het duurzame karakter van de 'ingekochte' vakantieonderdelen. Fair Mundo Travel realiseert tevens verantwoorde reizen door:

 • potentiële klanten te informeren over haar missie
 • klanten te voorzien van suggesties om milieu, natuur en cultureel erfgoed zo weinig mogelijk te belasten
 • klanten te voorzien van suggesties om watergebruik op de bestemming te beperken
 • klanten tips te geven over lokale diensten, zoals restaurants, winkels, markten
 • klanten te stimuleren om de schadelijke uitstoot van hun vluchten te compenseren.

 Wat doet Fair Mundo Travel nog meer? 

 • Fair Mundo Travel heeft flexplekken voor medewerkers en faciliteert en stimuleert thuiswerken. Hierdoor wordt vervuilend woon-werk verkeer sterk beperkt
 • afval wordt gescheiden
 • gebruik van groene stroom
 • wij gebruiken uitsluitend gerecycled papier dat chloorvrij en zonder toevoeging van optische witmakers of kleurpigmenten is geproduceerd
 • CO2-uitstoot van alle vluchten van medewerkers van Fair Mundo Travel, worden standaard gecompenseerd 
 • een deel van de winst komt ten goede aan een of meerdere lokale projecten.
   Bijvoorbeeld de Nkosi Foundation (Kirkwood, Zuid Afrika) die zich richt op de basis levensbehoeften van de bewoners in de township. Veel zaken die voor ons vanzelfsprekend zijn, zijn in Zuid Afrika schaars, duur of moeilijk te verkrijgen. Dit geldt bijvoorbeeld voor schoon drinkwater. De township zit soms dagenlang zonder drinkwater. Als het water weer gaat stromen, zijn de leidingen sterk vervuild en kan het water nog eens een tijd niet worden gebruikt. Dit regelmatig terugkerend probleem bemoeilijkt het bereiden van de maaltijden en het verzorgen van de ouderen enorm. Recentelijk heeft Fair Mundo Travel in overleg met Nkosi Foundation besloten om de aanschaf en aanleg van een grote watertank te financieren. Op deze manier blijft vers drinkwater voorradig, ook als het waterbedrijf het een tijd laat afweten.
  In het verleden hebben we diverse projecten van Stichting Tshwaranang gesteund, bijvoorbeeld de soepkeuken en de oogkliniek.
Meer weten?
0570 - 605 735
info@fairmundotravel.nl


 
 Vraag een vrijblijvende offerte aan


REIZEN NAAR
Botswana
Namibië
Zimbabwe
Zuid Afrika


 


Volg Fair Mundo Travel op TwitterVolg ons op Twitter


 
 Like ons op Facebook

Bekijk onze voorbeeldreizen 


 

  Floortje Dessing over verantwoord reizen

bekijk het interview


 

 


Meer weten over verantwoord toerisme?

Bekijk de interviews tijdens de World Responsible Tourism Day


 

 

©2006-2018 Fair Mundo Travel | Tesschenmacherstraat 43 | 7415CS Deventer | +31(0)570 - 605 735
copyright | disclaimer | privacy | sitemap | contact | print | cookies
Fair Mundo Travel maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie

SGR