Landeninformatie Botswana: safari-land bij uitstek

 Volgens Fair Mundo Travel is Botswana een van de mooiste safari-landen van Afrika. Bekijk onze voorbeeldreizen van Botswana voor de mogelijkheden en voor inspiratie.

Botswana staat bol van schitterende contrasten. Het noorden van het land wordt gekenmerkt door een aaneenschakeling van nationale parken. De lagunes, moerassen, rietlanden en watervlaktes van Okavango Delta vormen de grootste inlandse delta ter wereld. Het Moremi Game Reserve maakt onderdeel uit van de Okavango Delta. Chobe National Park is vooral bekend vanwege de omvangrijke olifantenpopulaties. Moeilijker te bereiken safarigebieden zijn: Kwando, Savuti en Linyanti. Verder naar het zuiden wordt het land steeds droger. In het woestijnachtig gebied van de Kalahari hebben dieren zich weten aan te passen aan het droge klimaat. Op de uitgedroogde vlakten van de Makgadikgadi zoutpannen vindt u een volkomen leeg en verlaten landschap, dat haast onwerkelijk aandoet. Door de ecologische kwetsbaarheid heeft de regering bewust gekozen om in Botswana geen massatoerisme te ontwikkelen. Botswana heeft alle ingrediënten voor een exclusieve safaribeleving!

Ligging

 Botswana ligt in het hart van zuidelijk Afrika en is ongeveer 16 keer groter dan Nederland en 19 keer groter dan België. De grootste afstand van oost naar west is 1.050 km en van noord naar zuid 920 km. In het westen en het noorden grenst Botswana aan Namibië en Zambia, in het oosten aan Zimbabwe en in het zuiden aan Zuid Afrika. De hoofdstad van Botswana is Gaborone.

Botswana is een republiek met een president als staatshoofd en hoofd van de regering. De National Assembly (parlement) heeft de wetgevende macht. De leden van het House of Chiefs vertegenwoordigen de verschillende stammen in Botswana. Deze raad heeft een adviserende rol.

Tijdsverschil
Tijdens onze zomertijd is het in Botswana dezelfde tijd als in Nederland en België. In onze winter is het in Botswana dus 1 uur later.

Seizoenen en Klimaat
Doordat Botswana op het zuidelijk halfrond ligt zijn de seizoenen tegengesteld aan die van Europa. In Botswana begint de zomer in december en de winter in juni. De regentijd is van begin december tot half april. Gewoonlijk valt de meeste regen in januari en februari. U moet dan rekening houden met hevige onweersbuien; maar tussen de buien door kan het prachtig weer zijn. De winters in Botswana kunnen erg koud zijn en dan vooral 's nachts. Warme kleding tijdens de ochtendsafari is dan zeker geen overbodige luxe. Oktober en november zijn de warmste maanden met temperaturen met temperaturen die kunnen oplopen tot boven de 40 graden Celsius.

Het droge winterseizoen tussen mei en oktober is de beste tijd om Botswana te bezoeken. In deze periode zijn de wilde dieren afhankelijk van de beperkte waterhoeveelheid in de rivieren en in de Okavango Delta, waardoor u de meeste kans heeft om het wild te spotten. Toch kunt u ook in onze wintermaanden Botswana bezoeken. Het kan overdag dan behoorlijk warm zijn en er kunnen af en toe korte, hefftige regenbuien vallen. Maar de natuur is dan wel op z'n mooist. Bovendien wordt in deze periode veel jong wild geboren, dat vervolgens weer veel roofdieren aantrekt.

Maun                     janfebr  mrt  apr  mei  juni   juli  aug  sept   okt   nov   dec 
Max. temp 3232 31 31 28 25 25 28 33 35 34 33 
Min. temp 1919  17 14 13  18 19  19 
Aantal zonneuren810 10 10 11 11 10 
Regenval in mm 110104 83 25 16 46 80 

Gaborone              janfebr  mrt  apr  mei  juni   juli  aug  sept   okt   nov   dec 
Max. temp 3231 30 28 25 22 22 25 29 32 32 33 
Min. temp 1818  15 11 14 16 17 
Regenval in mm 9584 72 41 12 14 43 67 89 

Gemiddelde temperaturen in oC en neerslag in mm

Infrastructuur
In Botswana wordt links gereden. Alhoewel in de jaren tachtig grote delen van het wegennet zijn geasfalteerd, zijn de meeste wegen onverhard. De geasfalteerde wegen en een deel van de onverharde wegen zijn goed begaanbaar. De zand- en gravelwegen in het binnenland zijn in het algemeen in slecht(re) staat en hier heeft u een  4WD nodig. Op veel wegen komt nauwelijks verkeer, waardoor in geval van pech hulp lang (soms dagen) op zich laat wachten. Het aantal benzinestations is beperkt en het komt voor dat een tankstation zonder benzine zit. Automobilisten worden aangeraden in afgelegen gebieden bij iedere benzinestation die ze tegenkomen te tanken. Het is raadzaam om jerrycans met water en benzine mee te nemen. De maximum snelheid in Botswana is 120 km/uur. In de bebouwde kom mag 60 km/uur worden gereden. Voorzichtigheid is geboden: bochten, kuilen, (wilde) dieren duiken soms plotseling op en leiden regelmatig tot ongelukken.

Volgens Fair Mundo Travel zijn een fly in safari of een privé kampeersafari de ideale manieren om Botswana te ontdekken.  Met een fly in safari vliegt u vanuit Maun, het startpunt van de meeste safari's, met een klein vliegtuigje naar lodges en tented camps in de verschillende wildparken. Sommige delen van de nationale parken, vooral in de delta, zijn uitsluitend met een vliegtuig te bereiken. Tijdens een privé kampeersafari reist u met een comfortabele 4WD. U wordt begeleid door een privé gids en volledige staff. Terwijl u op uw gemak met de gids geniet van de route die u met Fair Mundo Travel heeft samengesteld, reist het overige personeel vooruit naar de volgende overnachtingsplaats. Zij zetten alvast de grote, comfortabele tweepersoonstenten op en bereiden de maaltijd.

Het Tuli Block, in het zuiden van Botswana, is prima te combineren met een reis door Zuid Afrika . U kunt dan met de huurauto naar de grenspost Pont Drift rijden. Als het water in de Limpopo rivier hoog staat wordt u per kabelbaan naar de overkant gebracht. In de droge maanden vindt de transfer plaats per 4WD.

Vluchten
 U kunt niet rechtstreeks van Amsterdam naar Botswana vliegen. Meestal wordt eerst naar Johannesburg en daarna naar Maun gevlogen. Er zijn regelmatige regionale vluchten tussen Botswana en Zuid Afrika en Namibië. Ook zijn er regelmatig binnenlandse vluchten.

In de Okavango en in de noordelijke wildreservaten liggen lodges en camps die uitsluitend met kleinere, particuliere vliegtuigen te bereiken zijn. Botswana kent dan ook een uitgebreid particulier netwerk met dergelijke vluchten vanuit Maun, maar ook tussen accommodaties onderling.

Culturen en Talen
Botswana telt ca. 1,9 miljoen inwoners, waarvan het overgrote deel tot de Tswana-stam behoort. Andere bevolkingsgroepen zijn Kalanga, Mbukushu, Yei, Herero en San. De blanke gemeenschap in Botswana is klein: nog geen half procent van de bevolking.

De officiële taal van Botswana is Engels, maar Setswana is voor bijna 90 procent van de bevolking de eerste taal.

Eten en drinken
Het eten in Botswana is gevarieerd met een nadruk op vlees. Vooral rundvlees- en wildvleesgerechten zijn prominent. Dit is ook terug te vinden tijdens de braai (barbecue), als op een rooster boven open vuur verschillende vleessoorten worden gegrild.

Het drinken van kraanwater wordt afgeraden. Flessen mineraalwater zijn overal verkrijgbaar. Plaatselijk gebrouwen bier wordt bojalwa genoemd en wordt verkocht in grote plastic flessen. Leuk om een keer uit te proberen, maar meestal niet te drinken. In Botswana wordt geen wijn gemaakt, maar heerlijke Zuidafrikaanse wijnen kunt u overal bestellen.

Voltage
In Botswana is het voltage 220/230 Volt of 110 Volt. Wij adviseren u ter plaatse een speciale driepolige stekker te kopen.

Meer weten?
0570 - 605 735
info@fairmundotravel.nl


 
 Vraag een vrijblijvende offerte aan


REIZEN NAAR
Botswana
Namibië
Zimbabwe
Zuid Afrika


 


Volg Fair Mundo Travel op TwitterVolg ons op Twitter


 
 Like ons op Facebook

 

 

 


 

Okavango Delta

Bekijk de video

 


 

 

 


Bekijk voorbeeldreizen


 

 

 


Meer zien in korte tijd?

Fly-in safari

 


 

 

  

 

 


Informatie over de faciliteiten tijdens een kampeersafari


©2006-2018 Fair Mundo Travel | Tesschenmacherstraat 43 | 7415CS Deventer | +31(0)570 - 605 735
copyright | disclaimer | privacy | sitemap | contact | print | cookies
Fair Mundo Travel maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie

SGR