Landeninformatie Zuid Afrika: de wereld in één land

 Zuid Afrika is een land vol contrasten. Het biedt een variëteit aan kleuren, culturen en natuur. Bekijk onze voorbeeldreizen van Zuid Afrika voor de mogelijkheden en voor inspiratie.

Het Kruger National Park waar de Big Five kan worden bewonderd, is een van de bekendste bezienswaardigheden van het land. Maar wat dacht u van de indrukwekkende vergezichten van de Panoramaroute, de Battlefields in Kwazulu-Natal, de walvissen dicht bij de kust van Hermanus of de heerlijke wijnen van Stellenbosch? Zuid Afrika heeft zoveel afwisseling te bieden dat het met recht "de wereld in één land" wordt genoemd.

Ligging
Zuid Afrika is ongeveer 30 keer groter dan Nederland en 40 keer groter dan België. Het land is onderverdeeld in negen provicies. Zuid Afrika vormt de zuidelijke punt van het Afrikaanse continent. In het westen grenst het land aan de Atlantische Oceaan, in het zuidoosten aan de Indische Oceaan, in het noorden aan Namibië, Botswana, Zimbabwe en in het oosten aan Mozambique en Swaziland. Lesotho wordt door Zuid Afrika omsloten. Pretoria is de (bestuurlijke) hoofstad van Zuid Afrika. Kaapstad is de hoofdstad voor de wetgevenden macht; Bloemfontein voor de rechterlijke macht.

Tijdsverschil
Tijdens onze zomertijd is het in Zuid Afrika dezelfde tijd als in Nederland en België. In onze winter is het in Zuid Afrika dus 1 uur later.

Seizoenen en Klimaat
Doordat Zuid Afrika op het zuidelijk halfrond ligt zijn de seizoenen tegengesteld aan die van Europa. In Zuid Afrika begint de zomer in december en de winter in juni. Langs de oostkust stroomt een warme zeestroom, langs de westkust juist een koude zeestroom. Hierdoor zijn er aanzienlijke verschillen in temperatuur en neerslag tussen het oosten en het westen. De beste maanden voor een bezoek aan de wildparken in het noorden zijn juli tot en met oktober. Het gras is dan laag en de kale bomen en struiken bieden een beter zicht op het wild. Kaapstad en omgeving kan het beste worden bezocht tussen november en april, vanwege de vele zonne-uren en hoge temperaturen.

Kaapstad janfebr  mrt  apr  mei  juni   juli  aug  sept   okt   nov   dec 
Max. temp 2626 25 23 20 18 17 18 19 21 23 25 
Min. temp 1616  15 13 11 11  12 14  15 
Aantal zonneuren1111 10 11 
Regenval in mm 1515 21 49 91 105 91 82 54 39 24 19 

Johannesburg janfebr  mrt  apr  mei  juni   juli  aug  sept   okt   nov   dec 
Max. temp 2625 24 21 19 16 17 19 23 24 24 25 
Min. temp 1514  13 10 11 13  14 
Aantal zonneuren 8
Regenval in mm 12397 84 52 17 28 73 120 110 


Infrastructuur

Zuid Afrika is een ideaal land om zelf rond te rijden, ondanks dat er links wordt gereden. De wegen zijn goed met heldere bewegwijzeringen en buiten de steden is er weinig verkeer. De meeste kilometers zult u op geasfalteerde wegen rijden. Daarnaast zijn er vele niet-geasfalteerde wegen die normaliter goed berijdbaar zijn. Pas wel uw snelheid aan en rijdt niet harder dan 60 à 70 km per uur. Laat u zich bij regenval plaatselijk informeren over de conditie van de gravel- en zandwegen. Voor wegen buiten de steden geldt meestal een maximum snelheid van 100 of 120 km per uur. Binnen de bebouwde kom is maximaal 60 km per uur toegestaan. Het dragen van een veiligheidsgordel is verplicht. Bij een 4-stop kruising en een rotonde heeft degene voorrang die het eerst aankomt. Vergeet u vooral niet dat bij benzinestations niet credit cards, maar uitsluitend cash kan worden afgerekend. Vaak worden de ramen en spiegels voor u schoongemaakt. Het geven van een fooi wordt natuurlijk erg gewaardeerd en is een prima aanleiding om contact te leggen met de lokale bevolking. Als u zelf rondrijdt in Zuid Afrika dan is een internationaal rijbewijs wettelijk verplicht. Het is natuurlijk ook mogelijk om te reizen onder begeleiding van een (Nederlandstalige) chauffeur/gids.

Binnenlandse vluchten worden in Zuid Afrika veel gebruikt om de grote afstanden te overbruggen. Veel steden beschikken over een goede luchthaven. Maar ook de private game reserves zijn veelal per (privé)vliegtuig te bereiken. Als u grote afstanden wilt afleggen kan de trein eveneens uitkomst bieden. Met de 'Blue Train' reist u bijvoorbeeld in 24 uur luxueus van Pretoria naar Kaapstad.

Culturen en Talen
Desmond TutuNobelprijswinnaar aartsbisschop Desmond Tutu heeft Zuid Afrika de regenboognatie genoemd. Een mengelmoes van rassen en culturen is typerend voor Zuid Afrika. Het land heeft circa 47 miljoen inwoners en kent elf officiële talen. Er wonen negen grote Afrikaanse stammen en nog een aantal andere volken. Bovendien zijn Zuid Afrika alle wereldreligies vertegenwoordigd. Het is een land met een pijnlijk verleden. Maar na een extreem moeilijke tijd verrees een nieuw Zuid Afrika. Een land met een van de modernste en uitgebreidste grondwetten ter wereld! Zuid Afrika kent nog steeds grote uitdagingen, maar kenmerkt zich ook door hoop en optimisme voor de toekomst.

Eten en drinken
De Zuid Afrikaanse keuken is zeer gevarieerd. De verschillende herkomstlanden van de bevolking zijn duidelijk in de gerechten terug te vinden. Een van de bekendste gerechten is Bobotie. Een Kaap-Maleis bereiding van gehakt, uien, fruit, rozijntjes en brood in geklopt ei. Tumeris (gele gember), kerrie en kruiden zorgen voor een bijzondere smaak. Potjiekos betekent letterlijk kost uit een potje en is een verfijnde Zuid Afrikaanse versie van stamppot. In een gietijzeren stoofpot worden in verschillende lagen vlees, groente en kruiden gaar gestoomd. Mieliepap is een stevige maispap die apart of in combinatie met vlees, bonen, uien en aardappelen wordt gegeten. BraaiHet wordt ook vaak gegeten tijdens de braai oftewel barbeque. Op een rooster boven een open vuur worden verschillende vleessoorten gelegd, zoals boerewors (een grove, gekruide worst), lams- en varkenskarbonades, kip, sosaties (kebabs) en biefstuk. Typische Zuid Afrikaanse snacks zijn biltong (hard gedroogd vlees) en kerrievis (gezouten vis).

Het kraanwater is op veel plaatsen drinkbaar. Voor sommige delen van het land geldt dit niet en is het verstandig om dit na te vragen bij uw gastheer of gastvrouw. Flessen mineraalwater zijn vrijwel overal te verkrijgen. Bier is een geliefde drank. Een belangrijk Zuid-Afrikaans merk is Castle. Veel Zuid-Afrikaanse wijnen behoren tot de beste ter wereld. De West-Kaap is verreweg de beste wijnstreek van het land. Een wijnproeverij op een van de prachtige wijnestates is voor elke liefhebber een must. U hoeft zich niet verplicht te voelen wijn aan te schaffen, maar menigeen zal de verleiding niet kunnen weerstaan. Let u er wel op dat u slechts drie flessen wijn per persoon mag uitvoeren?

Roken
In Zuid Afrika geldt een openbaar rookverbod. Dit betekent dat onder andere in het openbaar vervoer en de meeste openbare gebouwen (waaronder luchthavens, restaurants en bars) niet gerookt mag worden. Restaurants hebben vaak een scheiding tussen het rokers en niet-rokers gedeelte.

Safari
Big FiveZuid Afrika staat bekend om de safari's. Veel mensen gaan naar Zuid Afrika om de Big Five -de buffel, de olifant, de neushoorn, het luipaard en de leeuw- te spotten. Een hele belevenis om de dieren in het wild te ontmoeten. Sommige mensen hebben het geluk de Big Five op één dag te spotten, maar vanzelfsprekend is dit absoluut niet. In de Zuid-Afrikaanse winter heeft u eerder kans om oog in oog met wilde dieren te staan, dan in de zomer. Door het lage gras en de kale bomen en struiken heeft u gewoonweg beter zicht. In privé-parken is de kans om dieren te spotten iets groter dan in de nationale parken. Rangers van privé-parken zoeken het gebied vaak meerdere keren per dag intensief af, zodat zij de plaatsen waar de dieren zich ophouden goed kunnen volgen.

Voltage
In Zuid-Afrika is het voltage overwegend 220 Volt. Wij adviseren u ter plaatse een speciale driepolige stekker te kopen.

Meer weten?
0570 - 605 735
info@fairmundotravel.nl


 
 Vraag een vrijblijvende offerte aan


REIZEN NAAR
Botswana
Namibië
Zimbabwe
Zuid Afrika


 


Volg Fair Mundo Travel op TwitterVolg ons op Twitter


 
 Like ons op Facebook

Voorbeeldreizen naar Zuid Afrika

bekijk het overzicht


 


 


Wat is Fair Tourism?

klik hier voor verantwoord en duurzaam reizen


 

 

 


Verrassende Kaapstreekbekijk deze voorbeeldreis


Ontdek Kaapstad!

bekijk video's en foto's 
 


 Zin in safari?


 
verken de voorbeeldreis
Veelzijdig Noordoosten


©2006-2018 Fair Mundo Travel | Tesschenmacherstraat 43 | 7415CS Deventer | +31(0)570 - 605 735
copyright | disclaimer | privacy | sitemap | contact | print | cookies
Fair Mundo Travel maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie

SGR