Reizigersinformatie Zuid Afrika

Voordat u op reis gaat naar Zuid Afrika is het goed een aantal zaken te weten en te regelen.

Gezondheid
Als u naar Zuid Afrika reist wordt een DTP-vaccinatie aanbevolen. In sommige gevallen is een bescherming tegen Hepatitis A raadzaam. Als u uit een gele koorts gebied komt, is een gele koorts vaccinatie verplicht. (Dit geldt bijvoorbeeld voor reizigers komend uit Zambia (Victoria Falls!). Ook als u slechts in transit op de luchthaven van Johannesburg verblijft op doorreis naar Europa!). In een aantal gebieden van Zuid Afrika komt malaria voor. U kunt u zelf beschermen door anti-malariatabletten in te nemen. Sommige medicatie moet u enige tijd voordat u op reis gaat starten en na thuiskomst nog enige tijd doorslikken. Voor advies verwijzen wij u naar uw huisarts, GGD of kijkt u op de website van Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering, Gezond op reis of Federale Overheidsdienst België.

Indien u geneesmiddelen gebruikt, adviseren wij u voldoende voorraad in uw handbagage mee te nemen. Een Engelstalig recept kan ter plekke van pas komen.

Zuid Afrika is ernstig getroffen door HIV/Aids. Ongeveer 20-25% van de bevolking is geïnfecteerd. Verschillende regeringsleden ontkennen de aids-problematiek, waardoor het op grote schaal verstrekken van medicatie aan HIV-geïnfecteerden wordt uitgesteld.

Reisdocumenten
PaspoortNederlanders en Belgen hebben voor Zuid Afrika een paspoort nodig dat nog minstens 30 dagen geldig is na vertrek uit Zuid Afrika. Het paspoort moet over minimaal twee naast elkaar gelegen blanco pagina's beschikken voor de entry/exit stempels. Bij een verblijf korter dan 3 maanden heeft u geen visum nodig. Douaniers kunnen u vragen om een retourticket, reisdocumenten voor een volgende bestemming en/of voldoende financiële middelen voor de duur van het verblijf te overleggen. Kijkt u voor de laatste informatie op de website van Visumdienst of Visumwinkel. Visuminformatie voor Belgen vindt u op de website van het Visumburo

Kinderen moeten in het bezit zijn van een eigen reisdocument. In Zuid Afrika worden de regels aangepast voor kinderen. De nieuwe regels zouden met ingang van 1 juli 2014 van kracht zijn, maar het ministerie heeft de ingangsdatum verschoven naar 1 oktober 2014. Dan wordt vereist dat ouders de originele of een gecertificeerde kopie van de geboorteakte, waarop de gegevens van de ouders zijn vermeld, van hun meereizende kind(eren) jonger dan 18 jaar kunnen overleggen. Let op: een uittreksel volstaat niet! In het geval slechts één ouder met kind(eren) reist, is toestemming van de andere ouder vereist in de vorm van een beëdigde verklaring. Deze regels zijn voor toepassing voor reizigers die Zuid Afrika binnenkomen, in transit zijn of verlaten. Meer informatie vindt u op: www.dha.gov.za/index.php/statements-speeches/475-home-affairs-encourages-parents-to-get-unabridged-birth-certificates-for-children

Ambtenaren bij grensovergangen in Botswana, Lesotho, Namibië, Swaziland, Zambia en Zimbabwe kunnen ook vragen naar de geboorteakte van meereizende kinderen. Voor de meest recente informatie verwijzen wij u naar de ambassade van het land dat u bezoekt.

Huurt u een auto of camper tijdens uw reis? Dan heeft u een internationaal rijbewijs nodig. Nederlanders kunnen deze verkrijgen bij ANWB-kantoren. Belgen vragen het internationaal rijbewijs aan in het districthuis van het eigen district.

Verzekeringen
Bij een goede voorbereiding van een reis hoort ook het afsluiten van goede verzekering. Mocht u onverwachts ziek worden of uw bagage kwijtraken, wilt u zich geen zorgen maken om de financiële gevolgen. Fair Mundo Travel adviseert u graag bij het afsluiten van een reis- en annuleringskostenverzekering.

Geldzaken
De geldeenheid in Zuid-Afrika is de Rand (ZAR). Een rand bestaat uit 100 centen. Er bestaan op dit moment bankbiljetten van R10, R20, R50, R100 en R200. Biljet van 10 RandOp elk biljet staat één van de dieren van de Big Five afgebeeld. Munten zijn er in 1c, 2c, 5c, 10c, 50 c, R1, R2 en R5. De meeste hotels, winkels en restaurants accepteren internationale, geldige creditcards zoals MasterCard, Visa, American Express en Diners Club. Maar let u op: bij benzinestations kan uitsluitend cash of met een speciale petrol card worden afgerekend. De tolwegen kunnen veelal wel met credit card worden betaald, maar gezien de kleine bedragen is cash vaak handiger.

De meeste banken zijn op weekdagen geopend van 9.00 uur tot 15.30 uur. Op zaterdag zijn de openingstijden van 9.00 tot 11.00 uur. Bij de meeste banken en wisselkantoren kunnen buitenlandse bankbiljetten en travellercheques ingewisseld worden. Bij het wisselen van buitenlandse valuta is het tonen van uw paspoort verplicht. Klik hier voor de recente wisselkoers.

BTW-Teruggave
De BTW (VAT) bedraagt in Zuid Afrika 14%. Toeristen kunnen de VAT terugvorderen bij een speciaal kantoor op de luchthaven voor het inchecken. De aankopen, die u op het kantoor moet kunnen laten zien, moeten in totaal meer dan R250 waard zijn. U moet de VAT-gespecificeerde kassabonnen, uw paspoort en vliegticket laten zien en een formulier ter plekke invullen. Kijkt u voor meer informatie op Taxrefunds.

Telefoon en internet
Het telecommunicatienetwerk is in Zuid Afrika goed ontwikkeld. Om vanuit Zuid Afrika naar het buitenland te bellen moet eerst 09 worden getoetst, gevolgd door de code van het land dat u wilt bellen. Voor Nederland is dat 31 en voor België 32. Daarna toetst u het netnummer zonder de eerste 0 en dan het abonneenummer.

Mobiele telefoonnetwerken hebben een groot bereik, met uitzondering van afgelegen gebieden zoals wildreservaten. Op luchthavens en bij autoverhuurbedrijven is het vaak mogelijk om een mobiele telefoon te huren. Maar u kunt ook een SIM-kaart van een Zuidafrikaanse provider in uw eigen mobiele telefoon installeren. De drie grootste providers zijn Vodacom, MTN en Cell C. Internetcafé's zijn in vrijwel elke (middel)grote stad te vinden. Tevens kunt u in veel hotels gebruik maken van internet.

Kleding
Luchtige, katoenen kleding is in Zuid Afrika comfortabel, zeker in de warme zomermaanden. Tijdens uw bezoek aan wildreservaten kunt het beste kleding in natuurkleuren dragen. 's Avonds bieden een hoog gesloten T-shirt met lange mouwen en een lange broek bescherming tegen de muggen. Neemt u eveneens een warme trui of vest mee omdat het 's avonds op veel plekken behoorlijk kan afkoelen. In sommige perioden kunt u op eenzelfde dag zowel regen als mist als stralende zonneschijn treffen. Een regenjack is altijd handig om mee te nemen. Op (wandel)safari en wandeltochten zijn een paar ingelopen wandelschoenen met een goed profiel en stevige zolen onmisbaar.

Fooien
Het geven van fooien is in Zuid Afrika erg gebruikelijk. De service in restaurants is meestal niet bij de prijs inbegrepen. Als richtlijn kunt u een fooi van ongeveer 10% aan houden. Wilt u uw dank en waardering uiten aan bijvoorbeeld een parkeerwachter, bagagedrager of benzinepompbediende dan kunt u denken in eenheden van 5 Rand. Bijvoorbeeld 5 Rand per koffer of 5 Rand per uur.

Veiligheid
Zuid-Afrikanen zijn in het algemeen vriendelijk en voorkomend. Criminaliteit komt echter in elke grote stad voor. Waardevolle spullen en geld kunt u beste achterlaten in de kluis van uw accommodatie of onopvallend bij u dragen. Laat waardevolle spullen niet achter in uw auto. Wees extra waakzaam als u bij het vallen van de avond door de stad rijdt. Houd uw deuren op slot en maak zoveel mogelijk gebruik van bewaakte parkeergelegenheden. Het is af te raden om 's avonds en 's nachts alleen over straat te lopen. Neemt u op uw reis door Zuid Afrika voorzorgsmaatregelen die u elders ook zou nemen. Actuele veiligheidstips en reisadviezen vindt u op www.minbuza.nl.

Wijs op Reis
Meer reizigersinformatie vindt u in de brochure Wijs op Reis van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Meer weten?
0570 - 605 735
info@fairmundotravel.nl


 
 Vraag een vrijblijvende offerte aan


REIZEN NAAR
Botswana
Namibië
Zimbabwe
Zuid Afrika


 


Volg Fair Mundo Travel op TwitterVolg ons op Twitter


 
 Like ons op Facebook

Voorbeeldreizen

bekijk het overzicht


 Het nut van een goede verzekering

klik hier voor meer informatie


Wat is Fair Tourism?

klik hier voor verantwoord en duurzaam reizen


Verrassende Kaapstreekbekijk deze voorbeeldreis


Ontdek Kaapstad!

bekijk video's en foto's 
 


Zin in safari?


 
verken de voorbeeldreis
Veelzijdig Noordoosten©2006-2018 Fair Mundo Travel | Tesschenmacherstraat 43 | 7415CS Deventer | +31(0)570 - 605 735
copyright | disclaimer | privacy | sitemap | contact | print | cookies
Fair Mundo Travel maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie

SGR