Reizigersinformatie Botswana

Voordat u op reis gaat naar Botswana is het goed een aantal zaken te weten en te regelen.

Gezondheid
Als u naar Botswana reist wordt een DTP-vaccinatie aanbevolen. In sommige gevallen is een bescherming tegen Hepatitis A raadzaam. Als u uit een gele koorts gebied komt (o.a. Zambia!), is een gele koorts vaccinatie verplicht. Een gele koorts vaccinatie geldt ook voor reizigers die vanuit Zambia (Victoria Falls!) via Johannesburg naar Europa vliegen. Ook als u slechts in transit op de luchthaven van Johannesburg verblijft! In het noorden van Botswana (o.a. Okavango en Chobe) komt malaria voor. U kunt u zelf beschermen door insectenwerende middelen voor op de huid en op kleding te gebruiken en anti-malariatabletten in te nemen. Sommige medicatie moet u enige tijd voordat u op reis gaat starten en na thuiskomst nog enige tijd doorslikken. Voor advies verwijzen wij u naar uw huisarts, GGD of kijkt u op of kijkt u op de website van Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering, Gezond op reis of Federale Overheidsdienst België.

Indien u geneesmiddelen gebruikt, adviseren wij u voldoende voorraad in uw handbagage mee te nemen. Een Engelstalig recept kan ter plekke van pas komen.

Botswana behoort tot de Afrikaanse landen die het ergst getroffen zijn door HIV/AIDS. De toenemende alcoholconsumptie wordt als een van de oorzaken gezien voor de vele besmettingen. Er wordt gesteld dat onder invloed van alcohol zijn, ervoor zorgt dat een persoon zijn vermogen verliest om zelfcontrole te behouden en de juiste keuzes te maken, en het vooral de kansen op veilige seks verlaagt. Alcohol wordt ook gezien als een van de grootste boosdoeners voor het niet innemen van voorgeschreven medicijnen bij besmette mensen. Vandaar dat de regering een avondklok heeft ingesteld voor bars, nachtclubs en winkels die alcohol verkopen.

Reisdocumenten
 Nederlanders en Belgen hebben voor Botswana een paspoort nodig dat na terugkomst in Nederland nog minstens zes maanden geldig is. Het paspoort moet over minimaal twee naast elkaar gelegen blanco pagina's beschikken voor de entry/exit stempels. Bij een verblijf korter dan 90 dagen heeft u geen visum nodig. Douaniers kunnen u vragen om een retourticket, reisdocumenten voor een volgende bestemming en/of voldoende financiële middelen voor de duur van het verblijf te overleggen. Houdt u er rekening mee dat u geen eetbare producten mag invoeren in Botswana en dat foto- en videoapparatuur kan worden geregistreerd bij aankomst. Kijkt u voor de laatste informatie op de website van Visumdienst of Visumwinkel. Visuminformatie voor Belgen vindt u op de website van het Visumburo

Kinderen moeten in het bezit zijn van een eigen reisdocument. In Zuid Afrika worden de regels aangepast voor kinderen. De nieuwe regels zouden met ingang van 1 juli 2014 van kracht zijn, maar het ministerie heeft de ingangsdatum verschoven naar 1 oktober 2014. Dan wordt vereist dat ouders de originele of een gecertificeerde kopie van de geboorteakte, waarop de gegevens van de ouders zijn vermeld, van hun meereizende kind(eren) jonger dan 18 jaar kunnen overleggen. Let op: een uittreksel volstaat niet! In het geval slechts één ouder met kind(eren) reist, is toestemming van de andere ouder vereist in de vorm van een beëdigde verklaring. Deze regels zijn voor toepassing voor reizigers die Zuid Afrika binnenkomen, in TRANSIT zijn of verlaten. Meer informatie vindt u op: www.dha.gov.za/index.php/statements-speeches/475-home-affairs-encourages-parents-to-get-unabridged-birth-certificates-for-children

Ambtenaren bij grensovergangen in Botswana, Lesotho, Namibië, Swaziland, Zambia en Zimbabwe kunnen ook vragen naar de geboorteakte van meereizende kinderen. Voor de meest recente informatie verwijzen wij u naar de ambassade van het land dat u bezoekt.

Huurt u een auto tijdens uw reis? Dan heeft u een internationaal rijbewijs nodig. Nederlanders kunnen deze verkrijgen bij ANWB-kantoren. Belgen vragen het internationaal rijbewijs aan in het districthuis van het eigen district.

Verzekeringen
Bij een goede voorbereiding van een reis hoort ook het afsluiten van goede verzekering. Mocht u onverwachts ziek worden of uw bagage kwijtraken, wilt u zich geen zorgen maken om de financiële gevolgen. Fair Mundo Travel adviseert u graag bij het afsluiten van een reis- en annuleringskostenverzekering.

Geldzaken
De geldeenheid in Botswana is de Pula. Er gaan 100 Thebe in een Pula. Op dit moment zijn er bankbiljetten van P100, P50, P20 en P10; en munten van P5, P2, P1, 50t, 25t, 10t en 5t in omloop.

Buitenlandse bankbiljetten en reischeques kunnen bij de meeste banken in de plaatselijke geldeenheid omgewisseld worden. Geld wisselen bij een hotel houdt in dat men meestal een hogere commissie betaalt dan bij een bank. Bij het wisselen van buitenlandse valuta is het tonen van uw paspoort verplicht. Klik hier voor de recente wisselkoers.

In een aantal plaatsen (bijvoorbeeld Gaborone, Francistown, Maun, Kasane) zijn pinautomaten aanwezig. Wij adviseren om een Visa card te gebruiken. Deze credit card wordt het beste en meest geaccepteerd door de pinautomaten en in hotels en restaurants. Houd er rekening mee dat pinautomaten (onder andere door stroomstoringen) buiten werking kunnen zijn.

Openingstijden
Op weekdagen zijn de meeste banken geopend van 09.00 uur tot 13.00 uur en van 15.00 uur tot 16.00 uur; en op zaterdag van 09.00 uur tot 13.00 uur.

De postkantoren zijn op weekdagen open van 08.15 uur tot 12.45 uur en van 14.00 uur tot 16.00 uur; en op zaterdag van 08.30 uur tot 11.30 uur.

De meeste winkels zijn op weekdagen open van 08.30 uur tot 17.00 uur en op zaterdag van 09.00 uur tot 13.00 uur. Veel winkels sluiten tussen 13.00 uur en 15.00 uur voor een lunchpauze.

Telefoon en internet
Er zijn moderne en efficiënte telefoonverbindingen in praktisch alle delen van het land. Direct telefoneren zowel binnen Botswana als ook naar het buitenland is bijna overal mogelijk. Om vanuit Botswana naar het buitenland te bellen moet eerst 00 worden getoetst, gevolgd door de code van het land dat u wilt bellen. Voor Nederland is dat 31 en voor België 32. Daarna toetst u het netnummer zonder de eerste 0 en dan het abonneenummer. OM vanuit Nederland naar Botswana te bellen toets u 00 267, gevolgd door het volledige lokale telefoonnummer. Netnummers zijn er niet in Botswana.

Een mobiel telefoonnetwerk bereikt alle belangrijke steden in het land. U heeft geen bereik in afgelegen gebieden, zoals natuurparken en wildreservaten. In grotere steden zijn internetcafé's aanwezig. In sommige accommodaties kunt u gebruik maken van internet.

 Kleding
Luchtige, katoenen kleding is in Botswana comfortabel, zeker in de warme zomermaanden. Tijdens uw bezoek aan wildreservaten kunt u het beste kleding in natuurkleuren dragen. 's Avonds bieden een hoog gesloten T-shirt met lange mouwen en een lange broek bescherming tegen de muggen. De winters in Botswana kunnen erg koud zijn en dan vooral 's nachts. Warme kleding (inclusief muts, sjaal en handschoenen) tijdens de ochtendsafari is dan zeker geen overbodige luxe. Een regenjack is altijd handig om mee te nemen. Op (wandel)safari en wandeltochten zijn een paar ingelopen wandelschoenen met een goed profiel en stevige zolen onmisbaar.

Fooien
Het is in Botswana gebruikelijk om fooi te geven voor service. In restaurants is dit meestal 10% en voor een kruier in een hotel ongeveer P4 per koffer. Schoonmakers en dienstmeisjes in hotels en lodges krijgen meestal P4 en P8 per dag.

Tijdens uw bezoek komt u waarschijnlijk in contact met gidsen, rangers en spoorzoekers (trackers) die voor hun inkomen voornamelijk afhankelijk zijn van fooien. Als richtlijn kunt u een bedrag tussen de P25 en P45 per persoon per dag aanhouden. Het geven van een fooi wordt alleen aanbevolen als u tevreden bent over de service en wordt aan uw eigen oordeel overgelaten.

Veiligheid
Batswana zijn in het algemeen vriendelijk en voorkomend. Criminaliteit komt echter in elke stad voor. Neemt u op uw reis door Botswana voorzorgsmaatregelen die u elders ook zou nemen. Waardevolle spullen en geld kunt u beste achterlaten in de kluis van uw accommodatie of zeer onopvallend bij u dragen. Laat waardevolle spullen niet achter in uw auto. Wees extra waakzaam als u bij het vallen van de avond door de stad rijdt. Houd uw deuren op slot. Maakt u zoveel mogelijk gebruik van bewaakte parkeergelegenheden. Het is af te raden om 's avonds en 's nachts alleen over straat te lopen. Actuele veiligheidstips en reisadviezen vindt u op www.minbuza.nl.

Wijs op Reis
Meer reizigersinformatie vindt u in de brochure Wijs op Reis van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Meer weten?
0570 - 605 735
info@fairmundotravel.nl


 
 Vraag een vrijblijvende offerte aan


REIZEN NAAR
Botswana
Namibië
Zimbabwe
Zuid Afrika


 


Volg Fair Mundo Travel op TwitterVolg ons op Twitter


 
 Like ons op Facebook

 

 

 


 

Okavango Delta

Bekijk de video

 


 

 

 


Bekijk voorbeeldreizen


 

 

 


Meer zien in korte tijd?

Fly-in safari

 


 

 

  

 

 


Informatie over de faciliteiten tijdens een kampeersafari


©2006-2018 Fair Mundo Travel | Tesschenmacherstraat 43 | 7415CS Deventer | +31(0)570 - 605 735
copyright | disclaimer | privacy | sitemap | contact | print | cookies
Fair Mundo Travel maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie

SGR