Reizigersinformatie Zimbabwe

Een reis naar Zimbabwe vergt een goede voorbereiding. Het is belangrijk om (soms ruim) voordat u vertrekt naar Zimbabwe een aantal zaken te weten en te regelen.

Gezondheid: vaccinaties, inentingen, malaria-profylaxe
Als u naar Zimbabwe reist wordt een DTP- en Hepatitis A vaccinatie aanbevolen. Als u uit een gele koorts gebied komt, is een gele koorts vaccinatie verplicht. In Zimbabwe bestaat een verhoogd risico op mazelen. Vaccinatie wordt aanbevolen voor iedereen die vanaf 1965 is geboren en geen mazelen heeft doorgemaakt of niet is ingeënt. In heel Zimbabwe komt van november tot en met juni malaria voor. In het noorden van Zimbabwe (o.a. Lake Kariba, Matusadona NP en Mana Pools NP) komt het hele jaar malaria voor. U kunt u zelf beschermen door insectenwerende middelen voor op de huid en op kleding te gebruiken en anti-malariatabletten in te nemen. Sommige malaria-profylaxe moet u enige tijd voordat u op reis gaat starten en na thuiskomst nog enige tijd doorslikken. Voor advies verwijzen wij u naar uw huisarts, GGD of kijkt u op of kijkt u op de website van Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering, Gezond op reis of Federale Overheidsdienst België.

Indien u geneesmiddelen gebruikt, adviseren wij u voldoende voorraad in uw handbagage mee te nemen. Een Engelstalig recept kan ter plekke van pas komen.

Net als andere landen in Zuidelijk Afrika is Zimbabwe ernstig getroffen door HIV/Aids. Ongeveer 15% van de bevolking is geïnfecteerd.

Reisdocumenten: paspoort en visum
 Nederlanders en Belgen hebben voor Zimbabwe een paspoort nodig dat na terugkomst in Nederland nog minstens zes maanden geldig is. Het paspoort moet over minimaal twee naast elkaar gelegen blanco pagina's beschikken voor de entry/exit stempels. Het visum voor Zimbabwe is bij de grens of op internationale luchthavens verkrijgbaar. Douaniers kunnen u vragen om een retourticket, reisdocumenten voor een volgende bestemming en/of voldoende financiële middelen voor de duur van het verblijf te overleggen. Houdt u er rekening mee dat foto- en videoapparatuur kan worden geregistreerd bij aankomst. Kijkt u voor de laatste informatie op de website van Visumdienst of Visumwinkel. Visuminformatie voor Belgen vindt u op de website van het Visumburo

Kinderen moeten in het bezit zijn van een eigen reisdocument. In Zuid Afrika worden de regels aangepast voor kinderen. De nieuwe regels zouden met ingang van 1 juli 2014 van kracht zijn, maar het ministerie heeft de ingangsdatum verschoven naar 1 oktober 2014. Dan wordt vereist dat ouders de originele of een gecertificeerde kopie van de geboorteakte, waarop de gegevens van de ouders zijn vermeld, van hun meereizende kind(eren) jonger dan 18 jaar kunnen overleggen. Let op: een uittreksel volstaat niet! In het geval slechts één ouder met kind(eren) reist, is toestemming van de andere ouder vereist in de vorm van een beëdigde verklaring. Deze regels zijn voor toepassing voor reizigers die Zuid Afrika binnenkomen, in TRANSIT zijn of verlaten. Meer informatie vindt u op: www.dha.gov.za/index.php/statements-speeches/475-home-affairs-encourages-parents-to-get-unabridged-birth-certificates-for-children

Ambtenaren bij grensovergangen in Botswana, Lesotho, Namibië, Swaziland, Zambia en Zimbabwe kunnen ook vragen naar de geboorteakte van meereizende kinderen. Voor de meest recente informatie verwijzen wij u naar de ambassade van het land dat u bezoekt.

Huurt u een auto tijdens uw reis? Dan heeft u een internationaal rijbewijs nodig. Nederlanders kunnen deze verkrijgen bij ANWB-kantoren. Belgen vragen het internationaal rijbewijs aan in het districthuis van het eigen district.

Verzekeringen
Bij een goede voorbereiding van een reis hoort ook het afsluiten van goede verzekering. Mocht u onverwachts ziek worden of uw bagage kwijtraken, wilt u zich geen zorgen maken om de financiële gevolgen. Fair Mundo Travel adviseert u graag bij het afsluiten van een reis- en annuleringskostenverzekering.

Geldzaken
Sinds 2009 is de Zimbabwaanse dollar (tijdelijk) buiten gebruik; het is officieel toegestaan met buitenlandse valuta te betalen. De primaire geldeenheid is nu de Amerikaanse dollar, maar ook met de Botswaanse pula, de euro of de Zuidafrikaanse rand kan soms worden betaald. Bij het wisselen van buitenlandse valuta is bij de meeste banken het tonen van uw paspoort verplicht. Klik hier voor de recente wisselkoers.

In grotere plaatsen (bijvoorbeeld Harare, Victoria Falls, Hwange, Bulawayo en Mutare) zijn pinautomaten aanwezig. U ontvangt Amerikaanse dollars. Wij adviseren om een Visa card te gebruiken. Deze credit card wordt het beste en meest geaccepteerd door de pinautomaten. Houd er rekening mee dat pinautomaten (onder andere door stroomstoringen) buiten werking kunnen zijn. In Zimbabwe is betalen met credit card slechts zeer beperkt mogelijk!

Openingstijden
Op weekdagen zijn de meeste banken geopend van 08.00 uur tot 15.00 uur; en op zaterdag van 08.00 uur tot 11.30 uur. De meeste winkels zijn op weekdagen open van 08.00 uur tot 17.00 uur en op zaterdag van 08.00 uur tot 13.00 uur. Sommige winkels sluiten tussen 13.00 uur en 15.00 uur voor een lunchpauze.

Telefoon en internet
Om vanuit Zimbabwe naar het buitenland te bellen moet eerst 00 worden getoetst, gevolgd door de code van het land dat u wilt bellen. Voor Nederland is dat 31 en voor België 32. Daarna toetst u het netnummer zonder de eerste 0 en dan het abonneenummer. Om vanuit Nederland naar Zimbabwe te bellen toets u +263, gevolgd door het lokale telefoonnummer.

Een mobiel telefoonnetwerk bereikt alle belangrijke steden in het land. U heeft geen bereik in afgelegen gebieden, zoals natuurparken, wildreservaten en platteland. In grotere steden zijn internetcafé's aanwezig. In sommige accommodaties kunt u gebruik maken van internet.

Kleding
 Luchtige, katoenen kleding is in Zimbabwe comfortabel, zeker in de warme zomermaanden. Tijdens uw bezoek aan wildreservaten kunt u het beste kleding in natuurkleuren dragen. 's Avonds bieden een hoog gesloten T-shirt met lange mouwen en een lange broek bescherming tegen de muggen. De winters in Zimbabwe kunnen erg koud zijn en dan vooral 's nachts. Warme kleding (inclusief muts, sjaal en handschoenen) tijdens de ochtendsafari is dan zeker geen overbodige luxe. Een regenjack is altijd handig om mee te nemen. Op (wandel)safari en wandeltochten zijn een paar ingelopen wandelschoenen met een goed profiel en stevige zolen onmisbaar.

Fooien
Het is in Zimbabwe gebruikelijk om fooi te geven voor service. In restaurants is dit meestal 5-10% en voor een kruier in een hotel ongeveer US$ 1 . Schoonmakers en dienstmeisjes in hotels en lodges krijgen meestal US$ 1-2 per dag. Tijdens uw reis ontmoet u waarschijnlijk gidsen, rangers en spoorzoekers (trackers) die voor hun inkomen voornamelijk afhankelijk zijn van fooien. Als richtlijn kunt u een bedrag tussen US$5 -10 per persoon per dag aanhouden. Het geven van een fooi wordt alleen aanbevolen als u tevreden bent over de service en wordt aan uw eigen oordeel overgelaten.

Veiligheid
De inwoners van Zimbabwe zijn in het algemeen vriendelijk en voorkomend. Criminaliteit komt echter in elke stad voor. Neemt u op uw reis door Zimbabwe voorzorgsmaatregelen die u elders ook zou nemen. Waardevolle spullen en geld kunt u beste achterlaten in de kluis van uw accommodatie of zeer onopvallend bij u dragen. Laat waardevolle spullen niet achter in uw auto. Wees extra waakzaam als u bij het vallen van de avond door de stad rijdt. Houd uw deuren op slot. Maakt u zoveel mogelijk gebruik van bewaakte parkeergelegenheden. Het is af te raden om 's avonds en 's nachts alleen over straat te lopen. Actuele veiligheidstips en reisadviezen vindt u op www.minbuza.nl.

Wijs op Reis
Meer reizigersinformatie vindt u in de brochure Wijs op Reis van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Meer weten?
0570 - 605 735
info@fairmundotravel.nl


 
 Vraag een vrijblijvende offerte aan


REIZEN NAAR
Botswana
Namibië
Zimbabwe
Zuid Afrika


 


Volg Fair Mundo Travel op TwitterVolg ons op Twitter


 
 Like ons op Facebook

©2006-2018 Fair Mundo Travel | Tesschenmacherstraat 43 | 7415CS Deventer | +31(0)570 - 605 735
copyright | disclaimer | privacy | sitemap | contact | print | cookies
Fair Mundo Travel maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie

SGR