Bezienswaardigheden in Johannesburg

Johannesburg is het economische centrum van Zuid Afrika met veel verschillende kanten. U vindt in Johannesburg dure kantoren, chique winkels, universiteit en een veelzijdig uitgaansleven. Op cultureel gebied heeft Johannesburg veel te bieden. Theater, musea, galeries worden steeds populairder. Maar u treft er ook de meest armoedige townships van het land met hoge misdaadcijfers. 
Johannesburg is letterlijk op goud gebouwd. Aan het einde van de 9e eeuw vond de Australiër George Harrison het gewilde metaal. Dit was het begin van de langste goudkoorts aller tijden. Wereldwijd trokken vele goudzoekers naar ‘Joburg' dat binnen enkele jaren uitgroeide tot de grootste stad van het land. Johannesburg kreeg de bijnaam Egoli: de stad van goud.

Tijdens uw rondreis of fly drive kunt onder meer de volgende bezienswaardigheden in Johannesburg bezoeken. Soms is de begeleiding van een deskundige gids waardevol of noodzakelijk. Neemt u gerust contact met ons op, wij adviseren u graag.

Bekijk hier onze voorbeeld reizen

Apartheid Museum
Het Apartheid Museum laat op aangrijpende wijze de geschiedenis van Zuid Afrika zien. Lange tijd heeft de Apartheid haar stempel gedrukt op Zuid Afrik en nog steeds zijn de gevolgen ervan voelbaar in het alledaagse leven. Voor het museum ontvangt u willekeurig een entreebewijs met ‘white' of ‘non-white' met elk een eigen ingang. De indrukwekkende expositie bestaat uit ontelbaar veel historische foto's, video's, films, documentaires en ander materiaal, dat in chronologische volgorde is opgesteld. Het museum waar u stil van wordt en het laat u het verleden en de toekomst van Zuid Afrika beter begrijpen. De tentoonstelling eindigt met de eerste democratische verkiezingen in 1994.

Gold Reef City
 Gold Reef City is een pretpark met achtbanen, een reuzenrad en andere attracties. Maar dat is slechts een deel van Gold Reef City. Het hart wordt gevormd door een nagebouwd mijnwerkersstadje. Het geeft een beeld van het Johannesburg aan het einde van de 19e eeuw, toen iedereen was bevangen door de goudkoorts. Bijzonder is de afdaling in een oude mijnschacht. U daalt overigens ‘slechts' af tot 226 meter. De mijnwerkers gingen veel dieper, tot 3.500 meter. In de negentig jaar dat deze mijn in gebruik was, werd er 1,4 miljoen kilo goud naar boven gehaald! Tijdens de rondleiding krijgt u een indruk van het werken in de mijn. In de begintijd was er geen elektriciteit in de mijn. Het kaarslicht vormde een enorm risico omdat daardoor het vrijkomende methaangas kon ontploffen. Denk daarbij aan de hitte, de vochtigheid en de herrie van de drilboren waarin de mijnwerkers moesten werken. Zij bleven per shift twaalf uur onder de grond. Als u ondergronds uit de lift stapt ziet u een helder wit geschilderde gang. Dit was bedoeld om terugkerende mijnwerkers alvast aan het licht boven te laten wennen. Weer boven krijgt u een demonstratie hoe goud wordt gegoten.

Hector Pieterson Museum, Soweto
 Het Hector Pieterson Museum in Soweto is genoemd naar het eerste slachtoffer van de opstand in 1976. Tijdens een protestmars van duizenden kinderen werd geprotesteerd tegen het exclusieve gebruik van Afrikaans in scholen. De veiligheidspolitie probeerde de massa uiteen te drijven met traangas. Toen dat niet lukte werd er geschoten. De foto van de doodgeschoten 12-jarige Hector Pieterson - in de armen van een medescholier - ging de wereld over en werd het symbool van de strijd tegen apartheid. Het museum toont het schoolsysteem, de aanleiding tot de opstand en de gebeurtenissen op 16 juni 1976 aan de hand van foto's en video's.

Johannesburg Art Gallery
De Johannesburg Art Gallery is een van de grootste kunstmusea van Zuidelijk Afrika. Het heeft een enorme collectie: 17e-eeuwse Nederlandse schilders, Franse kunst uit de 18e eeuw en werken van Zuidafrikaanse kunstenaars. Een fonds stelt de Art Gallery in staat om nieuwe aankopen te doen. De collectie is enorm veelzijdig. U ziet niet alleen schilderijen, maar ook bijvoorbeeld sculpturen en objecten gemaakt van divers materiaal, zoals steen, hout, rubber, touw, klei, cement en brons. Johannesburg Art Gallery ligt in het Joubert Park, dat de laatste jaren helaas steeds meer zwevers en oplichters aantrekt. Wees daarom op uw hoede.

MuseuMAfrica
 MuseuMAfrica bevindt zich in de prachtige, voormalige markthallen uit 1913. In dit museum leert u alles over de geschiedenis van Zuid Afrika en de verschillende culturen die het land hebben gevormd. Het werd opgericht in 1935 en was het eerste museum in het land dat de bijdrage van de zwarte stammen aan de Zuidafrikaanse geschiedenis belichtte. U komt meer te weten over het stadse leven van Johannesburg en hoe de cultuur zich hier heeft ontwikkeld. Een opvallende expositie is die van de Treason Trials (1961 - 1965) toen veel politiek strijders zoals Nelson Mandela gevangen werden genomen. In een deel van het museum is een typische bar van de townships (een shebeen) nagebouwd, compleet met traditionele muziek en het (opgenomen) geluid van een shebeen in de township Alexandra. Er is ook een kleine maar uitstekende kunstwinkel met bijzondere moderne kunst.

Newton Cultural Precinct
In het begin van de 20e eeuw was Newton Cultural Precinct het centrum van de steenindustrie. Nu is het een bloeiende stadswijk met winkels, galeries, theaters, musea en restaurants. Op en rondom het Mary Fitzgerald Square vinden vaak leuke events plaats. In Newton Cultural Precinct liggen verschillende musea. Zo is er het MuseuMAfrica met onder meer de Zuidafrikaanse geschiedenis vanaf 1935, de Soweto Art Gallery als één van de weinige plekken met de hedendaagse werken van zwarte kunstenaars en het Worker's Museum over de levensomstandigheden van immigranten. In Newton staat een van de meest indrukwekkende gebouwen van Johannesburg: de Turbine Hall. Dit gigantische, voormalige elektriciteitsgebouw is helemaal opgeknapt en tegenwoordig treden er musici en andere artiesten op. Houdt u van bier? Sla dan het SAB World of Beer aan de President Street niet over. U proeft hier verschillende soorten bier in een typisch Afrikaanse 'shebeen'.

Rosebank Rooftop Market en African Craft Market
Op de African Craft Market in Rosebank vindt u een groot aanbod crafts uit het hele continent. Op zon- en feestdagen verandert het dak van het aangrenzende winkelcentrum in het populaire Rosebank Rooftop Market, waar kunst, handwerk, consumentenartikelen en etenswaren wordt verkocht.

Soweto
Soweto is de meest bekende township van Zuid Afrika en lag oorspronkelijk ten zuidwesten van Johannesburg. Deze ligging vindt u terug in de naam: South Western Township, afgekort tot Soweto. Tegenwoordig maakt de miljoenenstad Soweto deel uit van Johannesburg. Veel mensen denken bij een township aan een krottenwijk, open rioleringen en bittere armoede. En alhoewel dit zeker ook in Soweto bestaat, zijn er ook wijken waar men het beter heeft met stenen huizen en een tuintje. Het lijkt steeds beter te gaan in Soweto. De inwoners hebben steeds meer rechten over hun bezit, de infrastructuur verbetert en er ontstaat een middenklasse met eigen bedrijfjes.

 Het mogelijk om onder begeleiding van een lokale gids een townshiptour te maken door het oostelijk deel van Soweto (Diepkloof, Orlando, Dube en Pimvile). Dit kan in een busje samen met andere toeristen, privé met de eigen huurauto of op de fiets. Naast het Hector Pieterson Museum is Vilakazi Street een belangrijke bezienswaardigheid. In deze staart hebben twee Nobelprijswinnaars gewoond: aartsbisschop Desmond Tutu en Nelson Mandela. Het vroegere huis van Nelson Mandela is nu een museum en recentelijk gerestaureerd. In de Regina Mundi Catholic Church werden protestbijeenkomsten gehouden tijdens de opstand in1976 tegen het verplichte Afrikaans op scholen. Dit is de plaats waar doodgeschoten demonstranten zijn begraven. Tijdens de tour kan de dorst worden gelest in een shebeen. Geniet u samen met de 'locals' van een drankje in deze voormalig illegale pub! Tegenwoordig is ook mogelijk om in Soweto te overnachten. U verblijft dan in een B&B, die met veel liefde door de moeder des huizes wordt gerund. Het geeft u de unieke kans om te ervaren hoe een groot deel van de zwarte bevolking in Zuid Afrika leeft.

Meer weten?
0570 - 605 735
info@fairmundotravel.nl


 
 Vraag een vrijblijvende offerte aan


REIZEN NAAR
Botswana
Namibië
Zimbabwe
Zuid Afrika


 


Volg Fair Mundo Travel op TwitterVolg ons op Twitter


 
 Like ons op Facebook

Apartheid Museum

 

Bekijk de video


 

 

 

 


 

Voorbeeldreizen

bekijk het overzicht


 

 

 

 


 Bekijk de Kunstreis
naar Limpopo


 

 

 


 Afrikaanse kunst workshop volgen?

Klik hier voor informatie


 

 

 


 Township tour

Bekijk de video

 


  Reis op maat?

Vraag een vrijblijvende offerte aan 


©2006-2018 Fair Mundo Travel | Tesschenmacherstraat 43 | 7415CS Deventer | +31(0)570 - 605 735
copyright | disclaimer | privacy | sitemap | contact | print | cookies
Fair Mundo Travel maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie

SGR